КПКОНПИ е установила  на конфликт на интереси за проф. д-р

...
КПКОНПИ е установила  на конфликт на интереси за проф. д-р
Коментари Харесай

КПКОНПИ наложи глоба на ректора на ЮЗУ за конфликт на интереси

КПКОНПИ е установила  на спор на ползи за проф. доктор Борислав Юруков - ректор на Югозападен университет „ Неофит Рилски “.

Ръководителят на висшето учебно заведение в нарушаване на закона е разписвал заповеди за спомагателни хонорари на преподаватели и администрация, в това число и на себе си.

Проверката е за интервала на предишния и сегашен мандат на ректора. Производството е почнало по сигнал, в който се съдържат изказвания за това, че в качеството си на ректор на ЮЗУ проф. Юруков е издал 21  заповеди, с които е определял спомагателни трудови хонорари на преподавателите и административния личен състав на университета, в това число и на самия себе си.

В обясненията си пред Комисията за спор на ползи Проф. Юруков е отрекъл да е правил това еднолично, а решенията са били вземани от Ректорския съвет, който обаче няма такива пълномощия.

Във всички описи за спомагателни трудови хонорари от 2017 до 2020 година попада и името на ректора, който е издавал заповедите. 

С решението на КПКОНПИ е наложена глоба  на ректора от 10 000 лева и лишаване в интерес на страната на цялата сума от 142 300, представляваща получената материална полза. 

Проф. Юруков не беше открит за коментар. Такъв отхвърлиха и  тримата професори, които бяха съществени негови съперници в последния избор на ректор и подадоха редица сигнали за нарушавания в Югозападния университет, в това число и до МОН. Според тях в отчета на министерството е установено, че Ректорът си е изплатил 50 хиляди лв. за неползван отпуск.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР